Η ΒΑΣΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΑ

Συζήτηση μετά τίνος καθηγητού γυμνασίου

– Πάτερ μου δεν βρίσκω καθόλου σωστό το να πράττει ο χριστιανός το αγαθό για να απολαύσει τον Παράδεισο η για να αποφύγει την Κόλαση. Το αγαθό θα έπρεπε να το πράττουμε μόνο και μόνο από αγάπη πρός τον Θεό.

– Εσύ όταν βαθμολογείς τους μαθητές σου μόνο το μηδέν και το άριστα χρησιμοποιείς; Δεν έχεις άλλους βαθμούς;

– Έχω μεγάλη βαθμολογική κλίμακα. Κινούμαι από το μηδέν μέχρι το είκοσι. Όσοι πάρουν από δέκα και πάνω προάγονται. Οι άλλοι απορρίπτονται.

– Και ο χριστιανός έχει την δική του βαθμολογική κλίμακα. Το άριστα το βάζει σε εκείνους που πράττουν το αγαθό, μόνο και μόνο διότι επιθυμούν , ως παιδιά του Θεού , να εκτελούν το θέλημα του Πατρός τους. Σε εκείνους που πράττουν το αγαθό για να απολαύσουν τον Παράδεισο βάζει μικρότερο βαθμό. Ακόμη μικρότερο βαθμό βάζει σε εκείνους που πράττουν τον αγαθό για να αποφύγουν την Κόλαση. Όλοι οι βαθμοί όμως αυτοί είναι άνω του δέκα και συνεπώς προβιβάσιμοι , εφ»όσον αυτοί που τους λαμβάνουν πράττουν το αγαθόν. Εσύ αν θέλεις αγωνίσου για το άριστα. Ουδείς σε εμποδίζει. Βλέπε όμως με συμπάθεια και εκείνους τους καημένους που αγωνίζονται έστω και για το δεκαράκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.