Τα του Καίσαρος το Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

 

Αδελφοί μου, την Πέμπτη που μας πέρασε γιορτάζαμε τον Άγιος Θεοδόσιος τον νέο, ο οποίος ήταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και από τα πολλά γράμματα που ήξερε, κατάλαβε ότι υπάρχει Θεός.Ήταν πλούσιος και μετά τον θάνατο των γονέων του χάρισε την περιουσία του στους φτωχούς και έγινε μοναχός παλεύοντας με τον διάβολο.Στο Αποστολικό ανάγνωσμα θα ακούσουμε τον Απόστολο Παύλο στην προς Κορινθίους επιστολή να δίνει ένα παράδειγμα αυταπαρνήσεως. Δείχνει τα δικαιώματα των αποστόλων και λέει να φροντίζεται τους Αποστόλους σας οι οποίοι σας δίνουν πνευματική τροφή και φροντίζουν για την ψυχή σας.Έτσι κι εσείς να φροντίζεται να τους παρέχεται τα υλικά αγαθά για να μην πάνε να δουλέψουν. Γιατί ποιός φυτεύει αμπέλι και δεν τρώει από αυτό; Η δική του αυταπάρνηση όμως ήταν τόσο μεγάλη που ούτε καν έκανε χρήση των δικαιώματος της φροντίδας από το ποίμνιο του, μιας και εργαζόταν την τέχνη του σκηνοποιού και είχε τα προς το ζην. Τόσο μεγάλη ήταν η αυταπάρνηση του. Στην περικοπή του κατά Ματθαίου Ευαγγελίου ο Χριστός μας μιλάει την παραβολή των μυρίων ταλάντων. Εδώ συναντάμε έναν Βασιλιά που κάποτε χάρισε δέκα χιλιάδες τάλαντα σε έναν δούλο του, ζητώντας ο δεύτερος γονατιστός το έλεος του κυρίου του. Ο δούλος όμως συναντώντας έναν άλλο δούλο μετά από λίγο, ο οποίος του χρωστούσε μερικά μόνο τάλαντα, τον έβαλε φυλακή που δεν είχε να του τα δώσει, αυτός που πριν λίγο του χαρίστηκαν τόσα χρήματα. Ο Κύριος εδώ θέλει να μας πει πως όπως ο Πατέρας μου συγχωρεί εσάς για το πλήθος των αμαρτιών σας, έτσι κι εσείς πρέπει να συγχωρείται τον συνάνθρωπο σας. Αυτός ο οποίος θέλει να προχωρήσει πρέπει να κάνει πολλές πράξεις. Ν΄ απαρνηθεί τον εαυτό του!

ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ. ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΜΟΡΦΗ.

Α΄ Κρνθ. 9, 2-12. ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ.

Κατά Μτθ. 18, 23-35. ΑΞΙΟΙ ΟΧΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.

Το μάθημα πραγματοποιήθηκε την 21 Αυγούστου 2020. Μητροπολίτης Ιωάννης.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο παρακάτω e-mail:Mitropolitis AlexpolisIoannis@gmail.com Μπορείτε να μας ακούτε και να μας βλέπετε Online από τον διαδικτυακό σταθμό μας, στην παρακάτω διεύθυνση:radio-alitheia.com

Προμηθευτείτε βιβλία του Μητροπολίτη μας δωρεάν με μόνη επιβάρυνση τα έξοδα αποστολής. Πληροφορίες στη σχετική ομιλία ¨Το συγγραφικό έργο του π. Ιωάννη¨.

Μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του Μητροπολίτη Ιωάννη στην παρακάτω διεύθυνση:iealexgox.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.